VIS VAN DE MAAND april: RODE POON
Rode poon heeft een heel typische vorm: een dikke en ‘gepantserde’ kop,
en waaiervormige borstvinnen waarmee hij over de zeebodem lijkt te
lopen. Door het trillen van zijn zwemblaas brengt hij een knorrend
geluid voort, daarom wordt hij ook knorhaan genoemd. Rode poon is
ideaal om op vel te bakken, maar eigenlijk zijn alle bereidingstechnieken
geschikt. Het seizoen van rode poon loopt van oktober tot en met april,
dan is hij op zijn best.
Rode poonfilets met verse Broccio-kaas en jonge spinazie
Benodigdheden voor 4 personen

4 rode poonfilets (met staart)
100 g jonge spinazie
100 g tuinkers
3 soeplepels olijfolie
1 soeplepel limoensap
2 soeplepels water
peper en zout
1/2 bussel koriander
100 g verse Broccio-kaas (of mozarella)
azijn van rode biet (mix 100 g rauwe rode biet met 100 g rode wijnazijn)
1 stronk roodlof (rood witloof)
1. Mix de olijfolie, het limoensap, de koriander en het water tot een gladde emulsie in een blender.
2. Meng de saus met de tuinkers en breng op smaak met peper en zout.
3. Snijd de kaas in kleine stukjes en voeg ze toe aan de saus met tuinkers. Meng alles goed onder.
4. Blancheer de spinazie met een beetje zout.
5. Bak de rode poonfilets kort op een hevig vuur zodat je een mooie korst krijgt. Snijd de staartjes er af.
    Frituur deze 3 minuten op 180°C.
6. Leg enkele blaadjes spinazie op een voorverwarmd bord, lepel daarop de kaas met tuinkers en dresseer de rode poonfilets
    en de staartstukjes er rond. Spat enkele druppels azijn van rode biet over het bord. Werk af met een stukje rauw roodlof.

Heb je ook een recept stuur het dan naar info@eemsvissers.nl
"De Eemsvissers"
Copyright © 2015/2018 De Eemsvissers.