Rog heeft geen graten. Hij leeft in de Atlantische kustgebieden van
Europa en Afrika. Roggen eten voornamelijk schaal- en schelpdieren,
en bodemvissen. Ze worden bijna steeds onmiddellijk gefileerd omdat
alleen de ontvelde vleugels commercieel interessant zijn. Nochtans zijn
ook de wangetjes en de levers eetbaar en gelden voor sommigen als
een delicatesse. Rog moet absoluut vangvers zijn, hij krijgt anders heel
snel een onaangename ammoniakgeur. Rog wordt het vaakst klassiek
bereid: pocheren en afwerken met gesmolten hazelnootboter en
kappertjes.    
Fish pie met rog
VIS VAN DE MAAND Augustus: ROG
500 g rogfilet
4 plakjes bladerdeeg
4 hardgekookte eieren
100 g erwtjes
2 el gehakte dille
2 el gehakte peterselie
1 el gehakte munt
50 g boter
2 el bloem
500 ml melk
100 g geraspte emmentaler
geraspte schil en sap van1 citroen
1 eidooier, losgeklopt
peper en zout


Bereidingswijze :

1    Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de rog in niet te kleine stukken. Snij de gekookte eieren in kwartjes. Vet 4
ovenschaaltjes in en leg er de rauwe stukjes vis, de erwtjes en de eikwartjes bij.

2    Maak een bechamelsaus. Smelt de boter en roer er de bloem door. Doe er de melk bij en roer tot een gebonden saus. Breng op
smaak met geraspte citroenschil, citroensap, peper en zout. Roer er de kaas en de kruiden door.

3    Giet de saus over de vis. Steek rondjes uit het bladerdeeg en druk ze aan bovenop de schaaltjes. Bestrijk met de losgeklopte
eidooier en bak 20 à 25 minuten in de warme oven.

TIP VAN ILSE
Heb je nog een restje bladerdeeg? Maak er dan leuke visvormpjes van en leg ze op het bladerdeeg.


Recept Ilse D’hooge
Foto Wout Hendrickx
Heb je ook een recept stuur het dan naar info@eemsvissers.nl
"De Eemsvissers"
Copyright © 2015/2018 De Eemsvissers.