VIS VAN DE MAAND juni: Schol, Pladijs
Schol, Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen.
Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak.
Zowel gebakken, gepocheerd of gestoofd, in filets of uit één stuk,
is pladijs een echte lekkernij. Schol, Pladijs laat zich bovendien
heerlijk krokant bakken op het vel. In de handel is pladijs het
hele jaar door beschikbaar. Toch eet je het best pladijs tussen
juni en oktober, het pladijsseizoen.

Schol, Pladijs met asperges, mousselinesaus en grijze garnaaltjes
4 pladijzen, schoongemaakt
16 witte asperges
250 g grijze gepelde garnalen
600 g zachtkokende aardappelen
2 el bieslook
2 el bladpeterselie
2 el dille
100 g zure room
3 eidooiers
1 citroen
1 el water
100 g boter + extra
peper en zout

1. Schil de asperges, breek de uiteinden af. Rasp de schil van de citroen, pers het sap. Kook de asperges 10 min.
    in gezouten water met 1 el citroensap. Hou de rest van het sap apart.
2. Kook de aardappelen gaar in gezouten water, pureer en voeg de zure room en de kruiden toe.
3. Breng op smaak met de citroenrasp, peper en zout.
4. Verwarm de oven voor op 150°C. Dep de Schollen droog. Smelt boter in een grote pan. Bak de schollen per
    twee aan beide kanten goudbruin. Kruid met peper en zout. Hou ze warm in de oven.
5. Klop de eidooiers met het water en 2 el citroensap los. Zet de kom in een warmwaterbad en klop met een garde
    verder tot de saus schuimig wordt en begint in te dikken. Voeg in vlokjes de 100 g boter toe, breng de saus
    nog op smaak met peper en zout.
6. Serveer de schol met de kruidenpuree, asperges en mousselinesaus, strooi er de garnaaltjes over en werk af
    met een plukje kervel



Recept Ilse D’hooge
Foto Wout Hendrickx

Heb je ook een recept stuur het dan naar info@eemsvissers.nl
"De Eemsvissers"
Copyright © 2015/2018 De Eemsvissers.